Gode tips til at klæde dig rigtigt og funktionelt 

 

Fysiologien bag
Som de fleste ved, frembringes kroppens varme ved forbrænding af næringsstofferne i vores kost. Varme er et biprodukt af den energi som forbrændes når vores muskler arbejder. Faktisk er vores energiomsætning ganske ineffektiv og en stor del af den energi som omsættes bliver til varme. Når kroppen afkøles er ufrivillige muskelkontraktioner, i form af rystelser, da også kroppens automatiske reaktion for at øge varmeproduktionen. 

Den overskudsvarme som produceres skal kroppen skille sig af med og de vigtigste kilder til afledning af varmen er; konduktion, konvektion og evaporation. Af dise 3 er evaporation eller svedproduktion den væsentligste. Når sveden skal afkøle kroppen er det ikke nok at den dannes og lægger sig på huden. Det er først når sveden fordamper fra huden at varmen afledes. Derfor er det afgørende for kroppens temperaturregulering under hvilke omstændigheder den befinder sig. De afgørende faktorer i denne ligning er; luftfugtighed, temperatur og vind. Er det varmt og tørt har kroppen forholdsvist nemt ved at skille sig af med varmen fordi sveden fordamper nemt fra kroppen. Stiger luftfugtighed derimod bliver det allerede vanskeligere for sveden at fordampe. I kolde omgivelser kan en stor svedproduktion føre til hurtig underafkøling hvis ikke den afledes effektivt fra kroppen. Derfor er det altafgørende at klæde sig funktionelt og efter omstændighederne

 

Flerlagsprincippet er svaret
For at slå begreberne helt fast, så er der ikke noget tøj, der er varmt i sig selv. Det er dig der producerer varmen, og tøjet der hjælper dig til at få gavn af den varme du producerer. De vigtigst funktioner for tøjet er altså at holde på kropsvarmen, og skaffe dig af med eventuel overskudsvarme. Det gælder om at undgå at gå fra at fryse og til at svede hele tiden.


Flerlagsprincippet består af 4 lag
1. lag – det kropsnære lag,  isolerer og transporterer fugt væk fra huden. Vand = sved bortleder varmen 25 gange hurtigere end luft., derfor er fugt på huden med til at nedkøle dig. Det er undertøjets opgave at isolere og bortlede fugten.

2. lag – mellemlaget, skaber ekstra isolering. Koldere omgivelser og eller lavere aktivitet kræver bedre isolering. I selve mellemlaget skal dannes stillestående luft, der isolerer, men også mellem inder lag og mellemlag kan der dannes stillesående luft. Et effektivt 1. og 2. lag er Wollpower Lite / Woolpower Baselayer eller Woolpower Baselayer / Woolpower Midlayer.

3. lag – et yderlag uden ekstra isolering, kaldes et skallag. Dette har til opgave at være vindtæt, så vinden ikke bortleder der varme der er dannet i de isolerende 1. og 2. lag. Det er vigtigt at 3. lag er vandtæt hvis man er i omgivelser med regn og fugt. Hvis de isolerende 1. og 2 lag blive våde, mister de isoleringsværdi.

En sidste vigtig funktion for 3. lag er evne til at kunne skaffe overskudsvarme og fugt væk fra inder lagene,- det er det vi populært kalder åndbarhed.

4. lag – et ekstra lag med isolering kan komme på tale, når man er udsat for stor kuldepåvirkning, eller ved hvil i kolde omgivelser. Det kan eksempelvis være et lag dun eller lignende. 

 

Gode tips til at holde fødderne varme


Flere lag sokker
Også på fødderne kan lag på lag princippet anvendes. En tynd velsiddende sok inderst, og en tykkere isolerende udenpå, kan give dig både en mere effektiv fugttransport, og en yderligere isolering.

Undgå varmetab til underlaget
En stor del af varmen fra fødderne, går tabt til et iskoldt underlag. Du skal så langt væk fra den kolde jord som muligt, læg varme isolerende Woolpower uldsåler i fodtøjet.

Hold fødderne tørre
Dette et det vigtigste enkeltpunkt. Våde fødder er hurtigt kolde fødder. Uldsokker er gode til at absorbere og lede fugten bort. Uldsokker har evne til at absorbere fugt og stadig isolere. Woolpower har sokker i alle relevante tykkelser.

Skift sokker
Skift sokker lige inde du går ud i kulden. Skift sokker så ofte det er nødvendigt i løbet af dagen.

Tør dine våde sokker
Er du på tur og ikke mulighed for at tørre dine sokker indendørs, kan du bruge kropsvarmen til at tørre sokkerne. Sæt dem i bukselinningen mens du er i aktivitet, og læg dem i soveposen om natten.

 

Find de lette strømper her:

 

 

Find de tykke sokker her: