Thomas Uhrskov, Woolpower Ambassadør

journalist, TV-vært og ski-lærer.


Det er et forunderligt dilemma: 

På den ene side vil jeg gerne have, at mine elever tænker; “hold kæft, han er den bedste skilærer jeg nogen sinde har haft”.
På den anden side er jeg helt klar over, at eleverne får det allerstørste udbytte at ski-undervisningen, når de slet ikke opdager, at de er blevet undervist - og så får jeg desværre ikke ros. Mange år i skilærer-jakken har skubbet til mine tanker om, hvordan den optimale ski-undervisning ser ud.

De første år jeg underviste i skiløb, var mit fokus i høj grad på at vise eleverne, alt det jeg kunne. Jeg ville gerne bekræftes i, at jeg var en god underviser. Men som tiden gik, ændrede jeg fokus. Langsomt betød det mindre, hvad eleverne syns om undervisningen, hvis bare det var tydeligt, at de nød deres skiløb, og at de udviklede det. At de hele tiden blev bedre.

Den erkendelse handler ikke kun om mig, og mit behov for anderkendelse, men om noget helt grundlæggende om, hvordan vi mennesker lærer. Det handler om vores mentale tilstand.

Vi er livet igennem opdraget til konstant at bedømme alt, hvad vi foretager os. Det gælder også vores skiløb: Var svinget perfekt, var hoppet højt nok, var vægten langt nok fremme?

Og til at besvare den slags spørgsmål er en skilærer perfekt.

Men det er en død-trist og ikke-udviklende måde at stå på ski på. Ofte sker der blot det, at man begynder at tale grimt til sig selv og ens ski! “ Kom nu! Drej for helvede!”

Mange års undervisning har lært mig, at hvis du i stedet for at råbe ad dig selv blot øger opmærksomheden på den måde, du står på ski på - uden at bedømme det, så er vejen til frit og evigt-udviklende skiløb banet.

Sagt ganske kort: Hvis du spørger ski-læreren; “Hvordan var det” - så er du på vildspor. Men hvis du derimod, mens du kører nedad bjerget, øver dig i blot at mærke din krop uden at komme med bedømmelser i stil med “Åh jeg læner mig for meget tilbage”, så garanterer jeg dig, at du vil udvikle dit skiløb. Det er næsten magisk.

Betyder ovenstående, at det er spild af penge at tage på skiskole. Nej, absolut ikke. En god skilærer kan give dig de øvelser, der er perfekte for lige præcis de udfordringer du har i dit skiløb. En god skilærer ved også, hvilke pister der er optimale for at udvikle dit skiløb. En god skilærer ved, hvad der skal til for at du kan udvikle dit skiløb. Og er han rigtig god, så siger han det ikke, men lader dig selv opleve det.

Rigtig god fornøjelse i sneen

Thomas Uhrskov