Uld – Naturens Funktionsmateriale

 

Uld er naturens eget funktionsmateriale, som ingen endnu har kunnet efterligne. Uld er oftest fåreuld, men man kan også anvende uld fra – Kamel, Angora, Alpakas, Kasmir,  Moskus.

Allerede for 9000 år siden blev fåret et husdyr, som forsynede mennesket med  mad og tøj. Man anser uld som det ældste tekstilmateriale, og det har været en vigtig handelsvare, og skabt rigdom og magt helt frem til 1800 tallet.

Der lever ca. 1 milliard får i verden, fordelt på ca. 200 racer. De største producentområder er Australien, New Zealand, Sydamerika. De mest almindelige racer er Lincoln og Merino. Merinofåret giver en fin og kruset uld. Merinofåret har sin oprindelse i Nordafrika, og blev ført til Spanien i 1100 tallet. Spanien beherskede uldmarkedet i flere århundreder med forbud mod at udføre fåret.

Merinouldens egenskaber
Uldfibre har en kruset struktur, som kan binde store mængder luft, og derved skabe en god varmeisolering.  Ulden er hygroskopisk, hvilket vil sige at den absorbererfugt og vand.Når vi sveder afkøles huden, men i et koldt klima kan denne afkøling komme ud af kontrol. Ulden sørger for hurtigt af bortlede sveden og absorbere den.  Når fugten absorberes i ulden opstår der en kemisk reaktion som skaber varme. Når ulden har nået sit mætningspunkt på 30% af sin egenvægt, betyder det at fugtkoncentrationen i ulden er højere end i omgivelserne, og derfor vil vandet begynde at fordampe. Ulden vil genoprette sin isoleringsevne igen.

Vedligeholdelse
Uld er let at holde ren, da den erselvrensende og sjældent lugter snavset. Uldens evne til at neutralisere dårligt lugt er alle andre tekstilmaterialer overlegen idet den indeholder proteinet keratin, som neutraliserer bakterier som blandt andet giver den lugt man kender fra syntetisk undertøj. Samtidig sker der det, når uld absorberer vand, at der opstår en friktion i uldfibret, som løsriver urenheder og transporterer dem til ydersiden, hvor de afstødes. Woolpowers produkter kan med fordel vedligeholdes med skylning og tørring, og kun lejlighedsvis vaskes med vaskemidler.

Ullfrotté Original
Ullfrotté Original er det tekstilmateriale som Woolpower AB, udviklede sammen med det svenske forsvar, læger og overlevelseseksperter i begyndelsen af 1970 erne. Et slidstærkt materiale som består af fin merinould, polyamid og polyester.

Ullfrotté Original er en strikket frottevare, der på ydersiden er glat, og på indersiden består af frotteløkker. Isoleringsevnen i et materiale afhænger af den mængde stillestående luft det kan indeholde. Med sine løkker merinould og uldens krusede struktur kan materialet indeholde op til 80% luft.

Ullfrotté Original har en høj slidstyrke. Uld er et materiale med fantastiske egenskaber, men slidstyrken er den eneste ulempe. I  Ullfrotte Original, iblander vi ca. 1/3 syntetisk tekstilmateriale. Det meste at synteten, lægger vi på ydersiden og inderst har vi næsten ren merinould. Vi får et meget slidstærkt materiale, som samtidig beholder alle uldens egenskaber.

Ullfrotte Original har høj slidstyrke. Uld er et materiale med fantastiske egenskaber, men slidstyrken er den eneste ulempe. I  Ullfrotte Original, iblander vi ca. 1/3 syntetisk tekstilmateriale. Det meste at synteten, lægger vi på ydersiden og inderst har vi næsten ren merinould. Vi får et meget slidstærkt materiale, som samtidig beholder alle uldens egenskaber.